Att skriva noveller

Mia blogg större

Foto: Jini Sofia Lee

Ett bra sätt att experimentera med nya genrer eller att testa olika berättartekniker är att skriva noveller. Det är ett kort och behändigt format. Det är överblickbart och något du skriver klart inom en väldigt överskådlig tid. Det kan vara skönt att se att en faktiskt ror hem en berättelse från början till slut innan en ger sig kast med större projekt.

Att skriva noveller var inget jag hade planerat att göra. Jag gick en skrivarkurs på distans på en högskola och vi skulle skriva en inledning till en berättelse på cirka en A4-sida. Jag skrev rätt upp och ner utifrån den första tanken som dök upp. Jag hade ingen plan för en hel berättelse. Det var ju bara en skrivövning.

När jag vid ett senare tillfälle fick ett reportage publicerat i tidningen Allas var det en kompis som läste reportaget som sa att hon tyckte att jag kunde skriva på ett sätt som berörde. Det fick mig att tänka att jag kanske borde testa att skriva skönlitterärt för vuxna. En novell kändes då som ett lagom format att börja med. Skrivarkursen var slut, men jag fortsatte att skriva på texten som jag hade påbörjat under kursen och helt plötsligt hade det blivit en novell. När Ordberoende förlag sedan utlyste en novelltävling på temat ”kärlek” skickade jag in novellen på vinst och förlust. Några månader senare fick jag besked om att novellen hade blivit antagen till novellantologin! Med min första novell som jag någonsin hade skrivit. Sedan dess vågade jag tro på att författardrömmen kanske inte bara var en dröm. Att få någonting publicerat är viktigt för självförtroendet och det fortsatta skrivandet.

I år blir det fjärde året i rad som jag får en novell publicerad i en novellantologi. Varje gång har det varit en novelltävling som jag har deltagit i och varje gång har det funnits ett tema att förhålla sig till som förlaget har bestämt. Att vara med i en novellantologi är en trygg mjukstart för en författardebutant. Jag har sett det som ett sätt att öva inför den egna debuten. Jag har fått öva att stå på scen och prata, öva på att sälja och signera böcker. Jag har övat på att vara författare helt enkelt. Att få göra det tillsammans med andra har varit fantastiskt och jag har fått många nya vänner och bekanta som delar intresset för skrivandet.

Jag kan varmt rekommendera dig att prova att skriva en novell. Att utgå från ett tema eller en känsla är ett bra sätt att komma igång på.

Mina bästa tips för att skriva en novell:

 • Börja direkt i en händelse utan en lång inledning
 • Introducera huvudkaraktären med en gång
 • Begränsa antalet karaktärer och platser
 • Undvik långa miljöbeskrivningar
 • Håll dig till en huvudintrig
 • Låt novellen utspela sig en under en relativt kort tidsperiod
 • Stanna inte för länge i varje händelse utan gå snabbt vidare till nästa
 • Mellan 10 000 – 15 000 tecken inklusive blanksteg är en bra riktlinje för längden på en novell

Att skriva en novell på temat kärlek kan väl vara passande just idag?

Noveller_Fotor.jpg

Annonser
Det här inlägget postades i Debut, Mia Kim och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Att skriva noveller

 1. Tack för tipsen! Jättebra skrivet. Jag trivs bäst med att skriva noveller. Man kan sträcka sig genom lite fler genrer känns det som.

  • Mia Kim skriver:

   Tack så mycket! Vad härligt att du också gillar att skriva noveller!
   Ja, precis, på ett sätt är det friare att skriva noveller.

 2. Jenny Gromark Wennberg skriver:

  Blir så sugen på att skriva en novell efter att ha läst det här inlägget! 🙂

 3. Vad inspirerande, och kul sätt att provsmaka författarlivet och skrivandet! Ska definitivt testa. Har varit lite rädd för noveller, apropå det där med att barnböcker känns svårast att skriva – noveller känns också svåra! Att formulera en text och en intrig så kärnfullt. Men bra övning helt klart!

  • Mia Kim skriver:

   Vad roligt att höra! Ja, det är många som blir avskräckta av det korta formatet och inte vågar testa att skriva noveller. Men jag älskar novellformatet, att skriva, men är inte så förtjust i att läsa noveller…
   Lycka till! Det brukar finnas många novelltävlingar att delta i sedan om du inte bara vill skriva för din egen skull.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s