Bortom nålsögat: Säljtext

Mitt förlag ska snart presentera vårens böcker för säljarna och därför behövdes en säljtext till Konungens ultimatum. En säljtext är ungefär som en baksidestext, en kort och läslockande synopsis av handlingens första del. Min redaktör frågade om jag ville skriva ett utkast eftersom hon ännu inte hunnit läsa hela manuset, alternativt att jag skrev en sammanfattning av handlingen som hon kunde använda som utgångspunkt. Jag var dock lite sugen att testa bara för utmaningens skull. Det är verkligen apsvårt att få till en bra baksidestext när man själv skrivit boken! Jag satt flera timmar på tåget på väg hem från tjänsteresa och skrev en massa versioner, den ena uslare än den andra. Hur svårt ska det vara? Mycket, är svaret.

Baksidestexten till första boken skrevs av min förläggare och jag hade bara ett inspel, att byta ut ordet ”soldater” mot ”knektar”, som ju har en ålderdomligare klang. Till uppföljaren vågar jag bidra med mer!

Innan jul, när jag skickade Konungens ultimatum till förlaget, hade jag skrivit en längre presentation i det medföljande mejlet, men säljtexten fick bara vara cirka 800 tecken lång inklusive blanksteg. Som Winston Churchill lär ha skrivit en gång: Ursäkta att mitt brev är så långt. Jag hade inte tid att skriva det kortare. Ju mindre utrymme, desto krispigare måste budskapet vara. Testa gärna själv att skriva en baksidestext till ditt manus. Det är en nyttig övning att ”tvingas” koka ner storyn till dess absolut viktigaste essenser.

Till slut fick jag till något som jag var hyfsat nöjd med, men för säkerhets skull la jag med den längre presentationen. Jag ville ge redaktören möjlighet att fånga upp andra saker ur handlingen, ifall jag tryckt på fel saker. Dagen efter fick jag tillbaka ett reviderat förslag från redaktören som utgått från min text men på ett snyggt sätt lyckats åtgärda det jag misslyckats med. Jag blev riktigt nöjd och ser fram emot att visa både baksidestext och omslag här i bloggen så småningom! Det är kul att våga ”lägga sig i” lite mer denna gång. Första gången var jag som Alice i Underlandet, förvirrad och storögd, utan verktyg att orientera mig i det främmande landskapet.

Vad händer i övrigt?

Jag arbetar som chef för en affärsavdelning på ett fastighetsbolag och ett av mina ansvarsområden är inköp och vidareförsäljning av energi till hyresgästerna, där dessa inte kan ha egna abonnemang. Med den pågående energikrisen är det minst sagt fullt upp på jobbet dessa dagar. Inflationen är också kännbar för alla, räntehöjningarna likaså. Jag hoppas att ni, kära bloggläsare, inte är alltför drabbade av allt det mödosamma i vår omvärld. Vi som älskar böcker kan åtminstone fly in i en annan värld för en stund, där vi följer andras öden och inte behöver tänka på egna problem. Själv har jag njutit av Värma händer, den underbara uppföljaren till Räkna hjärtslag, en av fjolårets mest omtalade böcker. Författaren Katarina Widholm gästade oss i bloggen för några veckor sedan. Jag älskar hennes sätt att skapa en historisk känsla, så levande att det jag känner igen mig i det tidiga 1940-talets ransoneringstid, trots att jag inte levde då. Min mormor berättade om när morfar låg i beredskap vid fronten och mycket av det hon talade om kände jag igen i Värma händer. Om ni inte läst böckerna om Betty, gör det! En magisk läsupplevelse.

Stilstudie i icke-stress: Sovande katt med tungspetsen ute

Jag har också hunnit med att ge feed-back på alla fem manusstarter som kom till mig när tävlingen om en förstakapitelanalys var avgjord. Jag är så imponerad av deltagarna, inte bara de som gick vidare, utan alla 24 som skickade in de första 200 orden i sina manus. Tänk så många skickliga berättare det finns! Jag håller tummarna för era berättelser och hejar på er författare. Håll ut, det krävs pannben att streta ett manus ända in i mål!

Mitt eget manus då, tredje boken i Konungens-trilogin? Host, harkel … Jag hinner/orkar inte skriva så mycket som jag vill, vilket stressar mig, jag ligger enormt efter min tänkta tidplan (ett ”färdigt” kapitel efter nio månaders skrivande måste vara något slags bottenrekord bland författare). Det finns långt mycket mer skrivet men jag har ännu inte fått ihop ett flöde i handlingen, den röda tråden måste knytas ihop till ett stabilt rep genom kapitlen, och innan jag lyckats med det klassar jag den omfattande textmassan som ”kladdanteckningar”. I helgen kom jag en bit längre med uppgiften och jag har tagit ledigt några dagar denna vecka och nästa för att få sammanhängande skrivtid. Jag längtar enormt mycket tills jag får något slags grepp på den här slingriga bläckfisken!

En reaktion på ”Bortom nålsögat: Säljtext

  1. Jag håller med både dig och Churchill, det är jättesvårt att begränsa sig. Att skriva baksidestexter är inte lätt. Jag använder ofta förlagens baksidestexter som en kortare presentation när jag recenserar. Helt enkelt för att jag kan inte komma på något lika bra själv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s