Jante kan ta sig i arslet!

Vi har den stora glädjen att presentera en ny gästbloggare på debutantbloggen. Therés Stephansdotter Björk är en så kallad ”fast gäst” och planerar att regelbundet komma med nya inlägg framöver. Hon debuterar under våren med ”Jacks Rockiga Resa.” på Kalla Kulor Förlag. Vi är glada att ha henne med oss och önskar henne all lycka i bloggandet.

Min debut är en barnbok om en pojke, Jack, som dras in i ett musikaliskt äventyr där han tillsammans med sina rockidoler försöker rädda landet Metallien från den onda professor Vridnér. När jag fick höra att boken sålt in ungefär tre gånger så mycket som en debutant brukar borde jag ha blivit väldigt lycklig. Kanske jag blev också. Men snabbt tog realisten i mig tag i vilken känsla jag nu än hade och sa att ”Ja vi får väl se hur det går. Den ska ju sälja också.” Detta samtidigt som Jante satte stöveln mot mitt öra, tryckte ner mitt huvud mot marken och väste ”Du ska inte tro att du är något.” Varpå jag svarade ”Jag är en människa som alla andra, obetydelsefull för många, viktig för vissa. Men jag har satsat på en dröm och det är jag glad för! Så du kan ta din lag och trycka upp den i arslet! Dock ligger det inte i min natur att skryta om något. Men jag är stolt att jag uppnått en av mina drömmar, stolt och glad… och skitskraj!

Med perspektiv är det inte speciellt stort att ha skrivit en barnbok i Sverige. Därför struntar jag i perspektivet här och försöker bara vara glad för min egen skull. Jag har några vänner att tacka för att jag vågat ge Jante ett första slag på käften. De är glada för min skull, således vågar jag också vara glad. Drömmar är viktiga, men riktig vänskap och kärlek är viktigare. Inget kan ändra på det. Men når man någon eller den enda av sina drömmar har man all rätt att känna glädje och stolthet. Just i skrivande stund känner jag verkligen att Jante kan ta sig i arslet. Jag har en väldigt stark personlig motivation som inte handlar om pengar och framgång utan något som ger en mycket större och hetare eld. Men når ingenstans och ingenting genom att säga ”inte ska väl jag”.

Ambivalensen i reaktionen mot Jante och respekten för realisten i mig är ett tydligt exempel på att jag i sanning är en blandning mellan Kräfta och Lejon, Vatten och Eld. Jag är ambivalent och jag kan ana bipolära tendenser när jag verkligen går in för något och inte alls vill släppa det. Jag kan samtidigt ha svårt att syssla med vissa saker en längre tid. Trots att jag kan ha problem med detta har jag paradoxalt nog en fäbless för kontraster i alla dess former.

En gång när jag rodde hem från en kompis (uppväxt i skärgården) tog det, vad som vanligen tog tio minuter, istället 45 minuter. Jag rodde bokstavligen i motvind. En fin metafor, då helt sann. Min personlighet kan vara en stark motvind eller en lika stark medvind. Alla jobbar vi med något hos oss själva och jag är väldigt glad att jag trots det nämnda lyckats ro ett stort projekt i hamn. Att ha skrivit en hel bok (kom 80 sidor på en roman för några år sedan) är stort för mig i sig, utan publiceringen inräknad. Jag hoppas på att få skriva fler böcker om min huvudperson Jack’s äventyr men i framtiden kanske även en längre roman.

7 reaktioner på ”Jante kan ta sig i arslet!

 1. Tack för lyckönskningar!
  Vi tycker och tänker alla olika. Så även kring Jante och vad den så kallade Jantelagen betyder för oss. För mig har den inneburit att inte få kunna vara stolt över någonting. Att hela tiden ha fått be om ursäkt när man gjort något man kanske egentligen hade kunnat vara stolt för. Att vara stolt idag känns nästan synonymt med att skryta för mig och så borde det inte vara. Alla borde få känna stolthet för vad det än må vara. Litet i vissas ögon är stort i andras.

 2. Jag förstår hur du menar. Eftersom jag själv debuterar med en barnbok har jag också funderat på hur omvärlden ser på det. Många verkar tro att det är hur lätt som helst. Kommentarer i stil med ”Vad kul! Jag har också en idé på en barnbok som jag vill skriva… Och så tänkte jag att min dotter/syster/kusin/granne skulle rita bilderna.” tyder på att många har svårt att se hur mycket arbete som ligger bakom även den enklaste berättelse för barn. Som om det var något man slängde ihop på en kafferast.

  Lycka till med Jack! Ser fram mot att läsa fler av dina inlägg här.

 3. Hej,

  Det är möjligt att jag missuppfattar inlägget, men att spotta på Jante är ju väldigt mycket samma sak som att sparka på en uteliggare nuförtiden. Som du säger så ligger det inte i din natur att skryta, men jag ser inte riktigt vad skryt har med skrivande och utgivning att göra. Jante kanske finns kvar, men i dag lever han med skam, nästan helt utan vänner. Mer som ett minne eller en mardröm och tror man sig höra honom någon gång kan man vara säker på att det är ren avundsjuka och inte Jante. Öppna dörrar behöver inte slås in, så jag ser inte riktigt vitsen med inlägget om jag får vara ärlig, men lycka till med boken och skrivandet.

  Mvh
  Samir

  • Det är ju bara att gratulera om du inte har upplevt Jante i ditt liv. Att du upplever Jante som så besegrad att det bara är öppna dörrar. Men faktum är att det finns massor av människor i vårt land som kämpar med Jante och med sin självkänsla varje dag.

   Att Therés har upplevt Jante i sitt liv är ett faktum, och att hon vill kämpa mot det är också ett faktum. Ingen kan ta ifrån en annan människa dess subjektiva erfarenhet. Inte din av att Jante knappt finns längre, och inte Therés av att det i högsta grad har varit en realitet.

   Så låt oss ha lite fördrag med varandras upplevelser och känslor. Även om inte du känner igen dig så är jag säker på att det finns andra där ute som kan identifiera sig med inlägget.

   Allt gott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s