Storhetsvansinne och det som tagits bort

porträtt hanna2Idag tänker jag skriva ett inlägg som jag i början av året trodde jag skulle skriva då. I början. Jag hade en lista på inlägg som jag skulle skriva, men det hände alltid något annat. Huvudet var alltid uppfyllt av något annat. Men nu. Med fem torsdagar kvar på Debutantbloggen (!) ska jag skriva om borttagna scener. En gång i tiden hade jag stora planer för mina borttagna scener.

För längesedan köpte min man en fin present till mig. En domän. Han köpte lianne.se långt innan förlagskontrakt fanns i sikte som en gest av tilltro till att böckerna om Lianne en dag skulle bli verklighet. Det var hemskt romantiskt och vackert tyckte jag, som gick och planerade för den där sajten långt innan den fanns.

Lianne.se skulle bli något stort. Episkt. Lianne.se skulle bli ett community för alla lianne-fans och där skulle finnas såååå mycket smaskigheter och bakom-kulisserna-grejer för alla de där läsarna som en vacker dag skulle känna sig så evinnerligt tomma när boken tagit slut och de bara ville dröja kvar i Den Goda Cirkeln lite, lite till. Perfekt marknadsföring, om ni frågar mig. Mysigt också. Man vill ju vara en sån författare som verkligen bryr sig om sina läsare och ger dem det där lilla extra.

Om inte det framgått tidigare i år, så har den här världen levt vid sidan om mig väldigt, väldigt, väldigt länge. Extramaterialet är i det närmaste oändligt. Sidohistorier och bakgrundshistorier och kulturhistoria och soundtracks – allt skulle rymmas på lianne.se eftersom jag själv ÄLSKAR sånt.

Jag är en nerd. Jag grottar gärna ner mig i ”illustrated guides” och jag kan sitta i timmar och se extramaterial till filmer jag gillar och störa ihjäl mig på att de borttagna scenerna inte var med i filmen (som den där scenen när Anakin träffar Padmes föräldrar i StarWars Episode II. Så bra! Och hur störande måste det inte vara för paret som spelade föräldrarna? De gjorde en hel scen som ger Padme lite mer bakgrund och tyngd och sen kommer den inte med?! De får träffa George Lucas, filma med Goerge Lucas, och sen klipps de bort? De skymtar till i begravningsprocessionen i Episode III, men alltså kom igen! Vad sjutton var det för redigering?) och min tanke var att jag skulle bjuda på samma sorts smörgåsbord. Borttagna scener och extramaterial på hemsidan. Så himla briljant!

Men för dem av er som besökt lianne.se så har ni kanske lagt märke till att där inte finns några borttagna scener. Vadan detta? Jo, när jag satte mig och skrollade igenom listan med sånt som skurits bort under sista redigeringen av Ljus som varit dolt slog det mig att inget av det var något jag ville visa upp.

Hoppsan.

Jag tog ju bort scenerna av en anledning. De behövdes inte. Det var ju bara blaha-blaha. Många gånger ersatte jag det som gestaltades i de borttagna scenerna med något mycket kortare tillägg någon annanstans så att informationen skulle gå fram ändå, men på ett mer effektivt sätt som förde historien framåt mycket bättre. Varför i all sin dar skulle jag vilja visa upp resterna?

Tilläggas ska att jag hade en scen som jag visste skulle vara perfekt till lianne.se. Det var den där scenen som brer på lite mer och laddar för tvåan och verkar helt totalt meningslös att ha med i boken, men som faktiskt är superviktig och … ja. Ni kan ju gissa vad som hände med den. Min redaktör tyckte den skulle vara kvar i boken. Den behövdes. Jahaja. Då blev den väl kvar då och inget fanns kvar till hemsidan.

Intressant i sammanhanget är att jag hade en likadan scen i andra boken. Förra gången jag redigerade tvåan fick den inte plats. Den störde huvudhandlingen, tyckte jag då. Det tycker jag inte längre. Jag la till den alldeles häromveckan. Den är ju skitbra, vad ska jag göra? Bygger upp allting ännu mer, ännu högre. Så då står jag fortfarande här utan borttagna scener att publicera.

Men jag har ändå massor, massor med extramaterial och en vacker dag när jag har tid ska jag sätta igång och fylla mitt lianne.se och skapa ett eget levande Lianne-tivoli! Lite finns på sidan nu, men inte alls allt det som jag tänkt mig. En dag, när andra boken gått till tryck och mina elever inte skriver nationella prov och mina barn är friska och mina föräldrar är friska och vädret tillåter. Då. Då ska jag göra det.

För nu hinner jag inte. Jag tillbringar all min lediga tid åt att mejla med illustratören och jag tror mig våga lova uppvisning av omslag till bok2 nästa torsdag. Så om ni ursäktar ska jag gå och sucka vänt över resultatet av illustratörens arbete medan jag får se ännu en del i Berättelsen om Lianne bli verklighet.

11 april 2015 är preliminärt släppdatum.

En liten föraning.

En liten föraning.

9 reaktioner på ”Storhetsvansinne och det som tagits bort

 1. Min spontana tanke var exakt Carolas. Smånoveller, bihandlingar, det drömmer jag själv om att göra på en egen sajt om min egen bok/bokserie någon gång långt, långt in i framtiden. Och det är just sådant som jag själv älskar (förutom att jag också är en sucker för extramaterial). Framförallt sådant som liksom tar något litet, som en bikaraktär, och lyfter fram det och väver en historia runt och binder ihop och fyller ut allt det andra som man redan vet, som bara gör den världen som man älskar ännu mer levande och fantastisk. Så gör det! Jag förstår att det blir svårt att använda gammal text, men det behövs ju inte. Tiden kommer 🙂 Och det fina är att det liksom blir som en present både till dig själv och till läsarna.

  • Men tack snälla, Anna! ÅH, vad jag kommer sakna Debutant känner jag nu, så här fem veckor i förväg. Det är en rikedom att inspirera och bli inspirerad tillbaka. Tur att jag hinner visa nya omslaget i alla fall!

 2. Jag är en sucker för extramaterial på dvdfilmer. Tycker att det är himla kul med det ”extramaterial” som ibland finns med i pocketböcker (oftast intervju med författaren). Så jag skulle tycka det var jättekul att gå in och kolla in din hemsida om den fick lite mer ”bortklippta-scener”-material!!!

  • Kul med en extramaterial-frände! Det ÄR roligt och att lyssna, läsa, se hur någon annan tänkt kring sin berättelse ÄR lärorikt. Så varför snåla med det? Nej, nu är det jag som går igenom den där listan igen. Tror kanske avsnittet med drottning Eleonor – det som rök för att det hade fel berättarröst – kan komma till nytta igen.=)

 3. Å vad intressant! Jag är själv så himla splittrad kring detta med ”extrainformation”. Jag tänker alltid att det som är kapat har tagits bort för att resten ska må bättre, som när man beskär ett äppelträd. Behöver man verkligen vända och vrida på fallfrukten? Nja…… Å andra sidan: ABSOLUT! Som sagt: splittrad. Älskar extramaterial av det slag som berättar hur verket/boken/filmen kom till, är mindre förtjust i borttagna scener. Tycker alltid att jag är på klipparens sida. Samtidigt måste extramaterialet vara omsorgsfullt presenterat för att jag ska finna det tilltalande, slarvigt utkastat extramaterial är tyvärr bara pärlor åt svin. Fallfrukt.

  (Vad jag egentligen tycker om lianne.se? Har bara hyllningar och kärlek att ge den sajten, lovar! Den är fenomenal, har jag glömt säga det?)

  /Anna

  • Precis så är det! Mycket tvåeggat. När det gäller många borttagna scener i filmers extramaterial håller jag också med klipparen och jag kan ärligt säga att det varit lärorikt att lyssna på regissörens tankegångar kring varför scenen tagits bort (den drar ner tempot, är den vanligaste ursäkten). Men jag kan också säga att jag läst borttagna scener på andra författares motsvarighet till lianne.se och känt att det där hade jag aldrig strukit, det gav alldeles för mycket! Så ja.

   Sen håller jag med dig att det är roligare med bakgrundsinfo av den typen som hur en bok/värld/karaktär kom till och lite sådant finns redan på lianne.se. Det som jag själv ser fram emot mest av allt att lägga upp är bakom kulisserna till bokvideon-filmen. More is more. Ibland. =)

 4. Det du skulle kunna göra framöver när du får tid är att skriva en kort novell om en bihandling som du kan lägga ut på den sidan. Fan-art och annat kan också få plats.
  Ser fram emot när tvåan kommer! 🙂

  • Absolut! Jag har sådana texter på G, som utspelar sig *mellan* böckerna, som kommer att ligga på lianne.se så småningom. Fanart håller jag på att samla hela tiden men jag har inte lagt upp något ännu för att jag vill ha mer. Har tuuusen idéer, men tiden ska finnas också. Borttagna scener var så käckt eftersom det var klart. Men som sagt. En vacker dag. =)

   Kul att du vill läsa tvåan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s