Exakthet i ljugandet

Just nu är jag inne på den förhoppningsvis sista redigeringsomgången av Vi går varvet. Förra veckan kunde jag inte somna för jag kom på en sak som inte stämde i miljöbeskrivningen. Så när jag dagen efter sansat mig ritade jag en karta över den lilla staden där mina karaktärer bor. Var ligger deras hus i förhållande till varandra? Kan de cykla eller måste de be om skjuts? Hur långt har de till skolan? Men också hur byggnaderna ser ut. Att skolan är av tegel och har stengolv.

När jag skriver ser jag det som händer framför mig i bilder. Jag ser Livs rum, skrivbordet framför fönstret, snögloben i bokhyllan, revan i tapeten bakom sängen. Miljöerna är exakta i mitt huvud.  Problemet är att jag har jobbat med berättelsen i så många år och en del saker har ändrats. I början gick Liv i sexan på en F-6 skola och då var golvet av linoleum. När jag skrev om och flyttade scenen till att utspelas på en högstadieskola missade jag att ändra materialet i golvet. Små men ack så betydelsefulla detaljer.

Under arbetet med Vi går varvet har jag samlat på mig en massa extramaterial. Sådant som inte kommer med i boken men som jag ändå måste veta för att fritt röra mig genom berättelsen. För varje karaktär har jag ett dokument där det står sådant som hårfärg, familj och vilka hemligheter de har.  Det finns också dokument över händelseförlopp. Där har jag skrivit en kort beskrivning av vad som sker i varje scen och hur karaktärerna utvecklas genom berättelsens gång. Det här arbetet har varit viktigt för att få till den dramatiska kurvan och för att få alla lösa scener att bli en berättelse.

Liv har numer även fått en egen kalender där jag skriver in de händelser som sker under den hösttermin som berättelsen utspelar sig. Att Liv fyller år den 7 december. Att teaterkursen är på onsdagar. Att klassen har bibliotekstid på tisdagar. Den påhittade världen som är Livs värld måste finnas med alla sina detaljer och vara exakt. Allt för att ni läsare ska kunna leva er in i Livs värld och tro på den lika mycket som jag gör.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s