Förläggaren: Därför antog jag Marcus

Vi har ju pratat en del om att bli antagen – och refuserad – här på bloggen. Kanske trodde ni att vi hade tömt ut ämnet. Men icke – vi hittade ett perspektiv till att berätta ur! Här berättar Hans-Olov Öberg, förläggare på Kalla Kulor Förlag, om varför han antog Marcus Priftis debutroman.

”Så… varför antog vi Gå på djupet?

Alla som någon gång läst Kalla Kulors manusinskickarinstruktioner känner någonting. Vissa blir arga och tycker att vi är dryga. Andra blir avtända och vågar inte närma sig oss. Ytterligare några känner sig inspirerade. Sugna, rentav. Och sedan har vi Fallet Marcus.

Han säger själv att han lider av en ännu icke diagnostiserad bokstavskombination och nog fasen märktes det redan på följebrevet att han hade en särskild feeling för att få bokstäver att ligga i adekvata kombinationer. Men han formulerade sig inte bara snyggt, utan väl.

Vi säger ganska tydligt på hemsidan att vi inte är intresserade av a) debuterande män, b) allmän skönlitteratur, och så vidare. Många hade nog tolkat det vi skrev som ett rungande ”Marcus är inte välkommen här”. Men inte just den det angick.

Fallet Marcus inleddes därför med ett följebrev som på ett smart och säljande vis argumenterade kring varför vi trots att vi nog skrivit att vi inte ville ha honom och hans verk ändå verkligen ville det. Marcus hade läst på. Han visste vad vi gillade, vilka sorters författare vi ville ha och drog på som en litterär Beckham i syfte att skruva den över muren som vi så snyggt ställt upp.

Jag minns att jag tänkte något om ”självaste fan också” samt någonting annat om ”skriver han hälften så bra litteratur som han skriver följebrev, kanske vi har nåt här”. Sedan googlade jag honom. Insåg att han hade talanger utanför skrivandet och ett lagom stort behov av att synas. Han presenterar sig på nätet med en kaxighet som … känns igen från till exempel Kalla Kulor.

Så det var med andra ord med positiva förtecken som fas två i Fallet Marcus inleddes: läsningen av manus.  Efter det gick det ganska lätt. Manuset var ju bra. Bättre än bra. Återstod att ta reda på om Marcus var det även live. Han kom upp till redaktionen och tja… det funkade ganska snabbt.  Redigeringen av boken var enkel, trots omfånget, eftersom han – vilket är viktigt för alla författare – är precis lika intresserad som vi av att boken skall bli bra.

Och hur går det framöver med Fallet Marcus? Alla i vår närhet som läst boken är begeistrade. Även svurna fotbollshatare. Vi tror att det kommer att skrivas historia här. Vi tror att vi har någonting stort på gång.

För det är nästa puck. Det vi gör nu. Att vara ”antagen” är ju litet grand som att göra mål i en fotbollsmatch.  Det är fantastiskt bra och jublande trevligt, men vinner man garanterat matchen? Nix. Det är nu det börjar. Resten.

Semper Amens,

Hans-Olov Öberg
Förläggare, Kalla Kulor Förlag”

5 reaktioner på ”Förläggaren: Därför antog jag Marcus

 1. Pingback: Att tjäna två herrar « Debutantbloggen

 2. Hej!

  Skulle inet du kunna göra en lista på alla förlag som accepterar att man mejlar in manus?

  Mejla gärna om du gör detta!

  • Här har du en lista:

   Mormor förlag
   Kalla kulor förlag
   Författarhuset
   Natur och kultur
   Lind & c:o
   Semic förlag
   Bastion
   Weyler förlag
   Hydra förlag
   Xpublishing

   Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s