Så här några veckor efter att min bok kommit ut konstaterar jag att det finns en fråga som jag får mycket oftare än någon annan. Alltså, om boken – jag får en hel del andra frågor också. En väldigt vanlig jag får är exempelvis ”vad blir det för mat?”.
Nej, frågan jag får oftast, om boken då, är: ”Hur lång tid tog det att skriva den?”
Det är inget fel på frågan. Den vittnar om en nyfikenhet hos den som frågar. Hur sjutton blir en bok till liksom?
Jag förstår varför man ställer den, jag har själv ställt den – och vi har haft den som enkätfråga här på bloggen. Men det är en väldigt klurig fråga. Faktiskt.
På ett sätt kan jag svara väldigt enkelt. Jag fick idén och började skriva i maj, skrev till nyår, redigerade sedan till nästa maj då jag skickade in till förlag, och någon gång under hösten skrev vi kontrakt och därefter tog en ny redigeringsvända vid, följd av en korrvända och sedan provtryck, tryck och release i maj ytterligare ett år senare. Så 7 månader, 1 år eller 2 år beroende på hur man ser på det.
Det är det enkla svaret.
Ett helt annat sätt att svara skulle kunna vara: ”Typ 28 år.”
För det är så lång tid det tog, ungefär för jag minns inte riktigt, från det att jag kom på hur kul det var med skrivande till dess att min första roman, också känd som ”boken”, kom ut. Fast det är ju oerhört lång tid. Det skulle innebära att jag max hinner med en till roman under min livstid. Eller två om jag slår medelåldern hyfsat rejält och dessutom fortfarande kan skriva…
Eller så svarar jag 3-4 år sissådär. Då inkluderar vi tiden för att varva upp skrivandet. Den perioden när jag gick kurser, skrev noveller ”på beställning”, kritiserade vänners texter och fick mina texter kritiserade. När jag gick från att skriva ”på måfå, vid inspiration” till att skriva något jag bestämt mig för att göra, och att göra det oavsett vilket motstånd jag utsattes för, inre eller yttre.
Men ok, om vi skiter i det filosofiska, hur lång tid tar det nu då? Nu när jag har övat upp mig till en viss basnivå? Nu när jag vet att jag kan producera en romanlång text som når någon form av mål? Det är trots allt en fråga som är högst relevant för mig själv. För vet jag det kan jag planera kring mitt skrivande lite realistiskt.
Ord per dag är ett vanligt mätetal. Stephen King säger 2500 om jag inte minns fel. Nu skriver han på engelska (fler ord) på heltid (fler minuter att skriva) och helt utan att redigera medan han skriver (fler ord igen) – så det känns ju bara delvis relevant. Framförallt för min planering.
Dessutom, vad är ”ord per dag”?
Jag har därför, av ren nyfikenhet, bestämt mig för att mäta hur mycket jag skriver per dag. Inte hur många ord jag plitar ner de dagar jag skriver. Utan: Hur många ord i mitt senaste projekt blir det per dag över tid? Med hänsyn tagen till att livet händer runtomkring, att jag debutantbloggar, går på releasefester, lyssnar på barnens konserter, och har jobb som gör att jag inte alltid orkar/hinner skriva något.
300 ord per dag.
Eller precis därunder.
Det är vad jag presterar i snitt. På mitt manus. Nu har jag bara mätt sedan februari, men det är ändå hyfsat mycket mätdata.
Med den takten når jag mitt mål för det manus jag håller på med i månadsskiftet september/oktober. Jag skulle vilja bli klar tidigare, men jag ser också att skall jag kunna klara det krävs en insats av något slag. En fokuserad skrivperiod för att höja snittet avsevärt.
Så utifrån detta kan jag säga att jag kan producera en 70000-ordsroman på knappt 8 månader, och en 50000-ordsroman på fem och en halv.
Är det viktig kunskap? Nej, inte alls. Men det gör att jag vet, och att jag inte behöver misströsta de dagar det känns som att det inte rör sig framåt. I snitt gör det det, och jag vet när jag kan förvänta mig att kunna spåna på nästa projekt…
Är det någon annan som roat sig med liknande övningar? Om så, vad kom ni fram till? Eller är jag helt enkelt tokig som gör sånt här?
Hej, jag skriver manus för ljudböcker ( För Barn), de är från 1200 ord till 5000 ord, men typiskt ligger de på 2500 ord. så jag kan skriva 2500 ord på ca 2 timmar, så det är ca 21 ord i minuten vilket är långsamt , men skriver oftast en manus om dagen, 2500 ord är ca 20 minuter ljudbok vilket är lagom för ljudbok för barn
En annan sak som jag undrar över i ditt fall Thomas är hur mycket tid som gick åt till research innan du började skriva. När man skriver en bok med historisk kuliss så gäller det ju att inte ”göra bort sig”, gäller att ha alla fakta för att göra det hela trovärdigt. Jag är för övrigt nyfiken på din bok för jag har en vurm för just den tid du skriver om (1600-tal). Har lagt till den på läslistan. Har själv en bok som ligger och skvalpar i bakhuvudet som utspelar sig i slutet av 1600/början av 1700. Får se när den blir skriven 🙂
Hej Daniel,
Det var en väldigt bra fråga det med. Ursäkta att mitt svar dräjde något bara. Det är faktiskt inte bara en bra fråga, utan också en lite klurig fråga att svara på.
För återigen är svaret ”det beror på”. Jag kan svara ”nästan ingen alls” – för det var precis så det var. Jag började skriva nästan direkt efter att jag fått idén och rotat igenom min hjärnas dunklaste vråer efter en lämplig plats, och tid, för den. Ägnade kanske någon eller några timmar åt att kolla upp lite saker, söka på internet, bläddra i ”När hände vad” för att pussla ihop lite. Men sedan skrev jag, och gjorde research allteftersom.
Samtidigt är det ju ett svar som inte är helt sant det heller, precis som att det visserligen tog 7 månader att skriva utkast 1 men att jag trots allt hade förberett mig både tekniskt och mentalt under en betydligt längre tid.
För som det föll sig så råkade historien hamna i en tid som jag kan ganska bra. Jag har sysslat med tidigmodern historia väldigt mycket – både i universitetssammanhang och i privata projekt. Så man skulle kunna säga att det ligger ett 20-tal år av research bakom. men det låter ju minst lika drygt som att säga att jag inte gjorde någon reasearch alls.
Men överlag så gick jag på känsla, kollade upp saker när jag behövde. Försökte undvika att fastna för länge i researchen (för det är lätt hänt). Använde mig av vänner som har specialkunskaper (Fanns det papperspatroner 1613? osv). Och tuffade på. Det är kanske det som gör att mitt snitttempo inte är så högt, men jag trivs väldigt bra med det arbetssättet.
Det kanske är det bästa sättet att jobba på, att skriva lite, forska lite osv. Kan ju som du säger vara lätt att grotta ner sig allt för mycket, man har ju inte obegränsat med tid 🙂 Att du sedan har en grundplåt bestående av 20 års historiekunskaper låter ju väldigt bra.
Att det blev just 1613, beror det på att det året (eller skall vi säga början av 1600-talet) passade in för den idé du hade? Vad som var möjligt och omöjligt då, vilka historiska personer du vill ha med i berättelsen osv.
Känner du att det finns intresse för historiska spänningsromaner? Jag har kollat runt, men det verkar inte finnas så många av dem. De flesta verkar ju vilja skriva kriminalare 🙂
Ja, jag hade en idé som låg ”där någonstans” både i plats och tid. Ganska snart blev det geografiska klart i mitt huvud, och då föll sig den mer ”exakta” iden naturligt. D.v.s. precis innan 30-åriga kriget brakar loss. Det blev en perfekt ”dramatisk fondvägg” och en tid av kaos och oro.
Men som sagt, jag tror på att hålla tempot framåt i skrivandet, så därför vill jag inte stanna upp för mycket, utan tar det allteftersom.
Skrev just ett blogginlägg om att det tar ett halvt liv innan man salat på sig info för att kunna skriva vissa böcker. Men visst tar det ca 2-3 år från ax till limpa om man ska dra till med något. Jag räknar inte något snitt, ibland går det bra och ibland mindre bra. För några dagar sen skrev jag 4000 tecken. Det är inte antal tecken eller ord som är viktiga utan om man blir nöjd med det man presterat!
Visst är det så Pia. Fast det är rätt så intresant, tycker jag, att det är den absolut vanligaste frågan man får – eller i alla fall som jag får.
2000 ord om dagen säger sig King skriva, men så har han en fru som sköter all markservice också. 🙂 Själv har jag 500 som mål men det är tufft när man jobbar heltid. 300 låter rimligare.
Ja 2000 var det nog. 500 är nog ett bra mål egentligen. Tufft, men inte omöjligt. Har ju sett att du har lyckats nå det också – vilket är imponerande!
I just det här fallet var det mer nyfikenhet som drev mig. Hur mycket blir det egentligen? För mitt mål är egentligen bara att det skall bli någon form av anknytning till texten varje dag, så att jag inte får för lång startsträcka nästa gång. Men som sagt, råmanuset tuffar på med ungefär 300 ord per dag, 7 dagar i veckan. I snitt. Vissa dagar blir det mer. Andra dagar står det helt still eller till och med försvinner saker. Men i snitt växer det med 300 ord per dag. 🙂
Hej!
Tycker om dina funderingar här. Intressant att höra hur du resonerar, inspirerande.
Jag följer era inlägg och inspireras av er alla måste jag säga. Och tänker att det är inte bara jag som prövar mig fram, undrar och funderar över allt möjligt. Hur fungerar det när … man skickar pitch, kontaktar förlag, redigerar, layoutar, ordnar fest, signerar och andra nyheter.
Har själv precis släppt en bok också och (Café Uppland) och är sjukt stolt. Kan bara inte tänka mig att någon annan bok kan bli lika bra. Som med ett barn (fast självklart inte på så många sätt. Men lite likt är själva processen. 9 månaders skrivande osv.). Och den måste börja leva sitt eget liv först innan jag är redo att släppa den mentalt och lita på att den klarar sig här i världen. Först då tror jag att jag kan börja på en ny. Bok.
Ingen aning hur en uppföljare kan se ut med andra ord. Speciellt eftersom den är en fackbok. Kan man börja skriva ändå?? Förslag?
Tack Ylva!
Blir jätteglad när du säger att mina förvirrade, och de andras genomtänkta, funderingar inspirerar!!! Jag menar det verkligen. För jag kan villigt erkänna att hur kul det än är att läsa inlägg här (och jodå, jag vet att det kan vara det – jag har ändå gjort det ett antal år innan jag började skriva här, och jag läser dessutom Christinas, Johans, Felicias, och Fredriks med förtjusning* ) så är det inget alls jämfört med att läsa de kommentarer man får.
Kan man börja skriva ändå? Kan inte svara riktigt. Jag skrev en barnbok när jag skickat Incidenten till förlag, sedan kunde jag inte skriva något nytt alls innan jag skickade slutkorret. Men efter det släppte det. Dock skrev jag inte alls det jag hade planerat. Och om det projektet kan jag ärligt säga att jag fortfarande inte riktigt vet var det kommer att landa… Så visst kan man skriva utan att veta vad man skriver.
* Det har gått så långt att jag hänger upp min vecka på vem som skriver här. ”Oj, är det Christina – då måste det vara fredag. Och jag som inte har hunnit …” osv.