Lördagsenkät: Vilken är din senaste favoritdebutbok?

Varje år delar Författarförbundet ut debutantpris till årets debutanter. För vuxenlitteratur heter priset Katapultpriset och för barn- och ungdomslitteratur Slangbellan.

I veckan har det varit prisutdelning för Slangbellan som gick till Haj-Jenny av Lisa Lundmark. ”På ett enkelt språk och med underfundig humor gestaltar Lisa Lundmark i ‘Haj-Jenny’ den stora livsutmaningen att våga stå för den man är – även om man inte tar plats och pratar högt i klassrummet som alla andra. Den lekfulla symboliken med hajen är välfunnen, mitt i prick i barnets fantasi”, skriver juryn i sin motivering.

Vi på debutantbloggen tycker förstås också om att läsa debutanter. Därför tipsar vi idag om våra favoritdebuter från det gångna året. Har du också någon favorit? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

Mia blogg

Foto: Jini Sofia Lee

Mia: Jag vill tipsa om Stig av Annica Hedin, illustrerad av Per Gustavsson. Det är en sorglig bok som jag läser med tårar i ögonen och en röst som ibland brister. Boken handlar om en pojke som har förlorat sin bror Stig. Stig är död och jag tycker att det är bra att det skrivs ut i boken. Att vi vågar prata om döden. För hur ont det än gör är döden en del av livet.

Den sorg pojken känner efter broderns död är som ett stort svart hål som följer honom vart han än går och vad han än gör. Ibland glömmer han det för en stund. Men på julen blir hålet större än någonsin. När familjen firar Stigs födelsedag och alla tillsammans uppmärksammar det stora svarta hålet, blir Stig istället mer närvarande och sorgen lättare att hantera.
Det är fin bok som leder till intressanta tankar och samtal med barnen.
Annica Hedin debuterade som barnboksförfattare med den här boken, men har tidigare skrivit läromedel för barn.

 

HelenaHedlund20171207013

Foto: Kicki Nilsson

Helena: Jag och barnen har precis läst ut den vinnande boken – Haj-Jenny av Lisa Lundmark. Vi tyckte om den! En fin och ganska lågmäld berättelse om Jenny som inte vill räcka upp handen, inte vill prata högt och inte bli ifrågasatt på ett utvecklingssamtal. Hon vill hellre läsa, prata tyst och tänka på hajar. En haj pratar inte högt och räcker upp handen. Den simmar tyst. Att räcka upp handen är för bläckfiskar.

Det slår mig när jag läser hur vi värderar barns egenskaper olika – att det som räknas i skolan är att ta för sig och prata högt. Det är de tysta, blyga, de med ett rikt inre liv, som ofta blir ifrågasatta och tillsagda att ändra sig. Att prata högre. Det är sällan som de högröstade blir ombedda att ge lite plats och luft till de tysta.

Läs boken om ni inte redan har gjort det! Grattis Lisa Lundmark – en värdig vinnare!

 

Veronica Almer press1

Foto: Jakob Almer

Veronica: Jag läser emellanåt barn- och ungdomsböcker men just svenska debutanter 2017 känner jag mig lite vilsen bland. Därför tipsar jag istället utifrån Katapultpriset. När det kommer till priser inom vuxenlitteratur i Sverige nämns ofta INTE romance. Jag tänkte därför ta tillfället i akt att tipsa om Christina Schiller som förra året debuterade med sin romance Hemligheter små.

För mig är bra böcker de som lämnar mig i en positiv känsla. På vägen har karaktärerna fått ta del av några av livets alla hårda svängar men i slutändan segrar lyckan. Just Hemligheter små är som att öppna en burk med blomstrande sommar. Handlingen är varm med intressanta karaktärer och spännande tvister.

Det är vackert gjort, så om ni inte har läst Christinas charmiga Hemligheter små, gör det 🙂

01_jennygromarkwennberg_foto_henrikberglund_mellan

Foto: Henrik Berglund

Jenny: Jag vill tipsa om barnboksserien Handbok för superhjältar av Elias och Agnes Våhlund, en serietidningshybrid med fantastiska bilder. Den handlar om en mobbad flickas väg till både superkrafter och revansch.

Vår 5-åring ville läsa om första boken och blev direkt nyfiken på bok nummer två. Ett gott betyg! Och vi kan fortfarande prata om bokens innehåll vid nattning som är vår dagliga lässtund. Som förälder uppskattar jag temat mobbning, tyvärr aktuellt även bland de allra yngsta.

I kategorin vuxenlitteratur fastnade jag förra året för generationsromanen Just nu är jag här av Isabelle Ståhl. Älskar språket och beskrivningarna av konsumtion. Tinder, droger och High Street fashion. Stövlar i plast som luktar och noppiga tröjor från HM. Ikea-prylar som repas direkt. Allt och alla är utbytbara i 28-åriga Elises samtida Stockholm. Utom en viktig relation.

Emelie-Novotny_Bonnier_009_c Stefan Tell webbEmelie: I höstas läste jag ungdomsboksdebutanten Agnes Lindströms Hata Gustavsberg. Det jag först föll för var omslaget, det är vitt med blåa prickar och röd text, en tydlig koppling till Stig Lindbergs porslin Adam som är tillverkad i Gustavsbergs porslinsfabrik.   Själva boken har inget med porslin att göra, men den utspelar sig i Gustavsberg. Jag är precis som Agnes Lindström uppvuxen i Nacka, men i en helt annan del och kunde identifiera mig mycket med huvudkaraktären Miranda som mest av allt önskar att något, vad som helst, händer. Hon har tröttnat på den lilla världen i Stockholmsförorten, tröttnat på sina vänner och sin familj där allt är lika hela tiden. På en släktmiddag säger hon plötsligt att hon är lesbisk, för att hennes farbror uttrycker sig homofobiskt och just för att få något att hända. Ett uttalande som hon sedan måste jobba med sig själv för att ta konsekvenserna av. Hata Gustavsberg är en bok om att växa upp och hitta sin plats och hur svårt det är varje gång ett barn växer upp.

2 reaktioner på ”Lördagsenkät: Vilken är din senaste favoritdebutbok?

    • Vad roligt att du såg detta inlägg, Annica! Din bok är verkligen viktig och fin!
      Åh, vad kul att höra! Nu är det inte så många månader kvar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s